Sardiña
Datos Básicos
Código Fao: PIL
Nome científico: Sardina pilchardus
Nome comercial: Sardina
Nome galego: Sardiña
Grupo biolóxico: Peixes
Talla mínima: 11 cm
Normas comúns de comercialización
Tamaño: Si
- 1 : 15 ou menos ud/kg (0,067 e máis kg/ud)
- 2 : de 16 a 24 ud/kg (de 0,042 a 0,067 kg/ud)
- 3 : de 25 a 35 ud/kg (de 0,028 a 0,042 kg/ud)
- 4 : de 36 a 67 ud/kg (de 0,015 a 0,028 kg/ud)
Frescura: Si
-
Extra
Ollo Convexo, abombado; pupila azul negruzca brillante, «pálpebra» transparente Branquias Cor vermella viva a púrpura uniforme; sen mucosidade Cheiro das branquias Fresco, a algas mariñas; picante; a iodo Opérculos Prateados Consistencia da carne Moi firme, ríxida Mucosidade cutánea Acuosa, transparente Pel Pigmentación irisada, cores vivos e brillantes con irisaciones; clara diferenza entre superficie dorsal e ventral -
A
Ollo Convexo e lixeiramente afundido; pupila escura; córnea lixeiramente opalescente Branquias Cor menos viva, máis pálida arredor dos bordes; mucosidade transparente Cheiro das branquias Ausencia de cheiro a algas; cheiro neutro Opérculos Prateados, lixeiramente tinguidos de vermello ou marrón Consistencia da carne Bastante ríxida, firme Mucosidade cutánea Lixeiramente turbia Pel Perda de resplandor e de brillo; cores máis apagados; menor diferencia entre superficie dorsal e ventral -
B
Ollo Plano; pupila borrosa; extravasacións de sangue ao redor do ollo Branquias Engrosándose e decolorandose, mucosidade opaca Cheiro das branquias Cheiro graxo lixeiramente sulfuroso a touciño rancio ou froita estragada Opérculos Parduscos e con extravasacións de sangue amplias Consistencia da carne Un pouco branda Mucosidade cutánea Leitosa Pel Apagada, sen brillo, cores diluidos; pel dobrada cando o peixe está curvado
PIL
Sardina pilchardus
Descrición
Sardina pilchardus (Walbaum, 1792). Peixe de cor azulada, esvelta, con reflexos verdosos e prateados no ventre.Vive en augas superficiais, onde forma grandes mansíos que se aproximan á costa a finais da primavera e do verán. Poden chegar a medir ata 25 centímetros de lonxitude. A madurez sexual acádaa ao final do primeiro ano de vida (13 cm).
Modo de pesca
A época de desove da sardiña prodúcese na primavera e no verán. Habita en zonas costeiras, entre os 5 e os 50 metros de profundidade, aínda que no inverno se localiza en zonas máis profundas. As capturas abastecen os mercados de fresco e as industrias conserveiras e realízanse princpalmente con cerco durante a noite. Tamén se pesca coa arte do xeito, regulada por plans de xestión específicos para esta especie e arte.Captúrase normalmente entre marzo e setembro.
Principais magnitudes
Evolución da primeira venda de pesca fresca da especie Sardiña en Galicia
Principais lonxas con vendas de pesca fresca de Sardiña en Galicia no 2024