Pescada
Datos Básicos
Código Fao: HKE
Nome científico: Merluccius merluccius
Nome comercial: Merluza o merluza europea
Nome galego: Pescada
Grupo biolóxico: Peixes
Talla mínima: 27 cm
Normas comúns de comercialización
Tamaño: Si
- 1 : 2,5 e máis (kg/ud)
- 2 : de 1,2 a 2,5 (kg/ud)
- 3 : de 0,6 a 1,2 (kg/ud)
- 4 : de 0,28 a 0,6 (kg/ud)
- 5 : de 0,2 a 0,28 (kg/ud)
Frescura: Si
-
Extra
Carne Firme e elástica; superficie lisa Branquias Cor viva; sen mucosidade Peritoneo (en peixes destripados) Liso; brillante; difícil de separar da carne Cheiro das branquias e da cavidade abdominal Algas mariñas Ollo Convexo (alombado); pupila negra e brillante; Pel Pigmento vivo e iridiscente (excepto gallineta) ou opalescente; sen decoloración Mucosidade cutánea Acuosa, transparente -
A
Carne Menos elástica Branquias Menos coloreadas, mucosidade transparente Peritoneo (en peixes destripados) Un pouco apagado; pódese separar da carne Cheiro das branquias e da cavidade abdominal Ausencia de cheiro a algas, cheiro neutro Ollo Convexo, lixeiramente afundido; pupila negra apagada; córnea lixeiramente opalescente Pel Pigmentación viva pero sen brillo Mucosidade cutánea Lixeiramente turbia -
B
Carne Lixeiramente branda (flácida), menos elástica; superficie cerosa (aveludada) e opaca Branquias Cor marrón/gris decolorándose; mucosidade opaca e espesa Peritoneo (en peixes destripados) Grumoso; fácil de separar da carne Cheiro das branquias e da cavidade abdominal Fermentado; lixeiramente acedo Ollo Plano; córnea opalescente; pupila opaca Pel Pigmentación en fase de decoloración e apagada Mucosidade cutánea Leitosa
HKE
Merluccius merluccius
Descrición
Merluccius merluccius (Linné, 1758). Posúe unha cabeza e boca grandes con dentes moi afiados. O corpo é longo, de ton gris escuro, cos costados máis claros e ventre abrancazado. A primeira aleta dorsal é máis curta ca a segunda. Normalmente mide entre 40 e 70 centímetros, pero pode chegar ata os 120. Reprodúcese a finais do inverno e na primavera. As femias alcanzan a súa madurez sexual cando acadan os 40 centímetros e a súa fertilidade é maior canto máis medran.Viven nas proximidades dos fondos mariños, entre 30 e 500 metros de profundidade.
Modo de pesca
Péscase con artes de arrastre, palangres, volantas e betas. A calidade da pescada depende da arte de pesca empregada. A máis apreciada é a capturada con artes de anzol ou palangres ("do pincho") e volanta, pois a carne chega menos mallada. Está prohibida a captura e comercialización das crías, coñecidas como cariocas.
Principais magnitudes
Evolución da primeira venda de pesca fresca da especie Pescada en Galicia
Principais lonxas con vendas de pesca fresca de Pescada en Galicia no 2023